Ahjuõunakook on üks imemaitsev kook. Kooki on väga lihtne valmistada. Olen seda kooki mitmel korral teinud ning see õnnestub alati. Retsept on pärit Nadežda Kaarma raamatust "Nadja koogid". Nadežda Kaarma on väga osav koogimeister. Kõik tema koogid on erilised ning väga-väga maitsvad.
Põhi
200 g digesiivküpsiseid
100 g võid
poole sidruni koor
Täidis
400 ml vahukoort
500 ml ahjuõunajogurtit
100 g suhkrut
3 spl želatiini + 150 ml apelsinimahla
Kaste
200 g iiriseid
100 ml vahukoort
1 tl želatiini
Kaunistuseks
Mandlilaaste
Füüsalid
Valmistamine
Purusta küpsised, sega toasooja võiga (mina sulatasin või) ning lisa sidrunikoor. Suru 26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ning pane külma. Paisua želatiini umbes 10 minutit mahlas, kuni see muutub pooriliseks. Vahusta kõvaks vahuks vahukoor, jogurt ja suhkur. Sulata želatiini mahlas kuni keemiseni. Lisa segu vahukoorele, ise samal ajal edasi vahustades. Vala tordipõhjale ning aseta paariks tunniks külma.
Kastmeks pane želatiin paisuma umbes 50 ml vahukoore sisse. Soojenda ülejäänud vahukoor koos iiristega. Kui kommid on sulanud, lisa paisunud želatiin. Sega niikaua, kuni tekib ühtlane mass. Lase kastmel jahtuda.
Võta tort kapist välja, kalla peale kaste ning pane uuesti külma. Lase umbes pool tundi tordil seista. Eemalda tort vormist, kaunista servad mandlilaastude ja füüsalitega.